Çarşamba, Mart 28, 2007

ÇARŞI SİMİDİ


Kahvaltıda herkes sıcak simit yemeye bayılır sanırım.Benim de kahvaltıya misafirlerim vardı ve dışarıdan almak yerine kendim yapmaya karar verdim.Zaten beni tanıyanlar bilir hiçbir şeyi hazır almayı sevmem kendim yapmaya çalışırım.bu tarifi Ayşe Tüter'in bir vcd'sinde görmüştüm ama bir çok şeyi değiştirerek uyguladım.Sonucu arkadaşlarım beğendi.Bakalım sizler de beğenecek misiniz?

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un(2 bardağını kepekli un kullandım ben)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • bir tutam tuz
  • 1 adet yumurta
  • 42 gr. yaşmaya (kuru maya da olur ama yapımı değişik olur)
  • 1,5 yemek kaşığı pekmez
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • bolca susam (istenirse çörek otu, ben çok sevdiğim için bir-iki tanesine serptim)

Yapılışı:

  • İlk olarak mayayı hazırlamak için ılık suya mayayı koyup üzerine de şekeri ekliyor ve mayayı eritiyoruz.(İsteyen yarı yarıya su-süt karışımı da kullanabilir)
  • 10 dakika kadar bekliyoruz.
  • Daha sonra yumurta, biraz tuz, sıvıyağ ve unları da ekleyerek ekmek hamuru yumuşaklığında bir hamur yapıyoruz.Ben hamuru ekmek makinemde yoğurttum.
  • İyice yoğurduğumuz hamuru bezelere ayırıyoruz (16 beze filan çıkıyor) ve üzerlerini nemli bir bezle örtüp 30-40 dakika kadar mayaya gelmelerini bekliyoruz.
  • Hamurlar iki misli kabarınca ellerimizi hafifçe unlayarak limon büyüklüğünde parçalar koparıyoruz.
  • İki ucunu ters yöne doğru bükerek birleşme yerini biraz masada yuvarlayarak iyice yapışmasını sağlıyoruz.
  • Pekmezi biraz suyla karıştırıyoruz.(Ben harup pekmezi kullandım)
  • Simitleri önce pekmezli suya sonra da susama batırıyoruz.
  • Elimizde aça aça yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz.
  • Tepsi mayasına gelmesi için 20 dakika kadar daha ılık bir ortamda bekletiyoruz.
  • 150 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra fırın ısısını 180-200 arasına çıkararak üzeri kızarıncaya kadar biraz daha pişiriyoruz.
  • Çıkarıp bir ızgara tel üzerinde ılınmasını bekliyoruz.
  • Artanları bir buzdolabı poşetine koyup buz yerine kaldırıp daha sonra ısıtarak tüketebiliriz.
  • Afiyet olsun!

8 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hulya'm,
Bu simitten istiyorum yaaa. Bizimde aklimizda da Sanver ile simit yapmak, pekmezimiz yok, onu bulunca deneyecegiz bakalim. Ellerine saglik, opuyorum canim arkadasim

pembeli dedi ki...

Ellerine sağlık, simit nefissss olmuş.

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba
tek tek izledim evreleri
artık bende çarşı simidi yapabilirm
ellerine sağlık
hülyacım
:):):)
sevgiler

Safran dedi ki...

Bu aşama aşama tarifi görme olayına bayılıyorum, ellerine sağlık, evde simit yapabilmek ne güzel :) sevgiler...

HULYA dedi ki...

Canım Aybike'cim,
İstediğin simit olsun.Ben sana bir sürü yaparım dondurup götürürsün.Ama kendim yapmak istiyorum dersen de pekmez bulurum sana onu götürürsün.Pekmez yerine şekerli su veya sulandırılmış vişne reçeli kullananlar var.Hatta Aldığım tarifte bu tahinle yapılıyordu.Onu da denedim fena olmamıştı.Öptüm canım

HULYA dedi ki...

Sevgili Pembelim,
Keşke imkan olsa da sevdiğim blog arkadaşlarıma tek tek yaptıklarımı tattırabilsem.Sevgiler canım.

HULYA dedi ki...

Sevgili Esra'cığım,
Senin simidini görmek için sabırsızlanıyorum.eminim senin yaptığın benimkinden çok daha güzel olur canım.Sevgiler:-))

HULYA dedi ki...

Sevgili Safran'cığım,
Elimde olsa videoya çekip daha da ayrıntılı yayınlayacağım.Ama genelde yalnız oluyorum bunları yaparken bu yüzden çekemiyorum.Ben kendimden biliyorum yemek tariflerini yaparken bazen takıldığım yerler oluyor acaba şunu nasıl yapıyorlar diye bu yüzden görselliğe her zaman önem veriyorum.Sevgiler canım.