Cuma, Mart 30, 2007

NESKAHVELI-CIKOLATALI TATLI


Bu tatlıyı genelde annemler buradayken yaparım.Çünkü babam sütlü tatlıları çok sever.Bu da oldukça hafif ve lezzetli bir tatlı.Ben puding olarak "garanti puding", krem şantiyi ve sütü de light kullandım.Tadı yine de çok güzel oldu.Havaların yavaş yavaş ısınmnaya başladığı bu günlerde dondurmayı aratmayacak kadar güzel bir tatlı.Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum.
Malzemeler:

  • 1.kat için:
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 paket petibör bisküvi
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 2.kat için:
  • 2 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı neskahve
  • 3.kat için:
  • 1,5 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 poşet kakao
  • 3 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta (ben mısır nişastası kullandım)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 50 gr. margarin
  • 1,5 kahve fincanı damla çikolata
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

  • İlk olarak 1. kat için sütle pudingi pişirin.
  • Hafif ılınınca bisküvileri cevizle karıştırarak pudingin içine ilave edin.
  • borcama güzelce yayıp buzdolabında biraz soğutun.
  • 2. katı için 2 poşet krem şantiyi 1 su bardağı sütle karıştırın.
  • Kahvesini ilave edin ve biraz daha süt ilave ederek kahvenin erimesini sağlayın.
  • Bisküvili karışımın üzerien döküp iyice yayın ve tekrar dolaba koyup soğutun
  • 3. kat için un, kakao, şeker, nişasta ve sütü iyice karıştırarak pişirin.
  • Puding kıvamına gelince yumurta sarıları, margarin ve vanilyayı ilave edip şöyle bir karıştırın ve hemen altını kapatın.
  • Mikserle 5-7 dakika kadar çırpıp pütür kalmamasını sağlayın.
  • Ilınınca damla çikolataları da ilave edip kaşıkla karıştırın.
  • İyice soğuyunca diğer karışımın üzerien döküp iyice yayın ve yeniden buzdolabına koyup soğutun.
  • servis yapmadan önce üzerini ceviz kırığı ve hindistan cevizi rendesiyle süsleyin
  • Afiyet Olsun!

KANDİLİNİZ MUBAREK OLSUN!

Bu gece peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa S.A.V 'in dünyayı şereflendirdiği gecedir. O peygamber ki insanların sapıklıkta sınır tanımadığı, cehalette en üst seviyelere ulaştığı, küfür ve şirkin kölesi olduğu bir zamanda dünyaya şeref vermiş ve dünyaya ilahi bir nur, rahmani bir şifa olmuştur.. Dularımız bu gece eksik olmasın, kalplerimiz imanla dolsun, kandiliniz mübarek olsun..

Perşembe, Mart 29, 2007

TAHİNLİ TOP KEK


Bu tarifi daha önce de yapmıştım ama o zamanlar bir bloğum yoktu ve resmimni filan da çekmemiştim tabii.Misafirlerim sadece simit yeseler olmazdı di mi? bir de kahvenin yanında tatlı niyetine bir şeyler ikram etmek gerekirdi.Ben de tarif defterimi karıştırıken bu tarife rastladım.eh malzemlerin de hepsi evde vardı.Hatta iyice cesaretlenip bir kısmını mikrodalgada pişirmeyi bile denedim.Üstü kızarmadı ama tadı nefisti.
Malzemelerimiz:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker (isterseniz esmer şeker veya pekmez de olabilir o zaman miktarı biraz artırmanız gerekir)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ(ben zeytinyağı kullandım)
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 160 gr. kadar tahin (200 gr. tahin- pekmez karışımı da olabilir)
  • Biraz ceviz

Yapılışı:

  • Önce yumurtaları şekerle biraz köpürtelim.
  • Bunun üzerine sıvıyağı ve yoğurtu da ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Un, vanilya ve kabartam tozunu da ilave edip 5 dakika daha karıştıralım.
  • Üzerine tahini ekleyelim(Ben biraz da pekmez ilave ettim.Daha tatlı ve besleyici olsun diye)
  • İyice karıştırıp homojen bir hale getirelim.
  • Hamuru yağlanmış küçük muffin kaplarına veya daha kolay çıkması için benim yaptığım gibi kağıt kalıplara üzerinde 2-3 parmak kadar boşluk kalacak şekilde dökelim.
  • Her birinin üzerien yarım ceviz yarleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece frında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Afiyet Olsun!

Not:

  • Benim gibi sabırsızlanıp bir an önce pişsin isterseniz mikrodalgaya dayanıklı cam kaplara döküp aynı işemleri yapın.
  • En yüksek güçte 5 dakika kadar pişirmeniz yaterli olacaktır.
  • Aynı lezzette hatta daha yumuşak topkekleriniz olacak fakat üzerleri beyaz kalacaktır.
  • İsterseniz mikrodalgada yapacaklarınıza daha fazla pekmez ekleyerek renklerini biraz koyu hale getirebilirsiniz.
  • Ben onları dondurmayla servis yaptım.Kaptan biraz zor çıkıyorlar bu yüzden kaşıkla sundum.

Çarşamba, Mart 28, 2007

ÇARŞI SİMİDİ


Kahvaltıda herkes sıcak simit yemeye bayılır sanırım.Benim de kahvaltıya misafirlerim vardı ve dışarıdan almak yerine kendim yapmaya karar verdim.Zaten beni tanıyanlar bilir hiçbir şeyi hazır almayı sevmem kendim yapmaya çalışırım.bu tarifi Ayşe Tüter'in bir vcd'sinde görmüştüm ama bir çok şeyi değiştirerek uyguladım.Sonucu arkadaşlarım beğendi.Bakalım sizler de beğenecek misiniz?

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un(2 bardağını kepekli un kullandım ben)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • bir tutam tuz
  • 1 adet yumurta
  • 42 gr. yaşmaya (kuru maya da olur ama yapımı değişik olur)
  • 1,5 yemek kaşığı pekmez
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • bolca susam (istenirse çörek otu, ben çok sevdiğim için bir-iki tanesine serptim)

Yapılışı:

  • İlk olarak mayayı hazırlamak için ılık suya mayayı koyup üzerine de şekeri ekliyor ve mayayı eritiyoruz.(İsteyen yarı yarıya su-süt karışımı da kullanabilir)
  • 10 dakika kadar bekliyoruz.
  • Daha sonra yumurta, biraz tuz, sıvıyağ ve unları da ekleyerek ekmek hamuru yumuşaklığında bir hamur yapıyoruz.Ben hamuru ekmek makinemde yoğurttum.
  • İyice yoğurduğumuz hamuru bezelere ayırıyoruz (16 beze filan çıkıyor) ve üzerlerini nemli bir bezle örtüp 30-40 dakika kadar mayaya gelmelerini bekliyoruz.
  • Hamurlar iki misli kabarınca ellerimizi hafifçe unlayarak limon büyüklüğünde parçalar koparıyoruz.
  • İki ucunu ters yöne doğru bükerek birleşme yerini biraz masada yuvarlayarak iyice yapışmasını sağlıyoruz.
  • Pekmezi biraz suyla karıştırıyoruz.(Ben harup pekmezi kullandım)
  • Simitleri önce pekmezli suya sonra da susama batırıyoruz.
  • Elimizde aça aça yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz.
  • Tepsi mayasına gelmesi için 20 dakika kadar daha ılık bir ortamda bekletiyoruz.
  • 150 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra fırın ısısını 180-200 arasına çıkararak üzeri kızarıncaya kadar biraz daha pişiriyoruz.
  • Çıkarıp bir ızgara tel üzerinde ılınmasını bekliyoruz.
  • Artanları bir buzdolabı poşetine koyup buz yerine kaldırıp daha sonra ısıtarak tüketebiliriz.
  • Afiyet olsun!

Cuma, Mart 23, 2007

ETLI VE BESAMEL SOSLU KARNIBAHAR


Karnıbaharı çok severim ben.Öyle haşlayıp salata gibi bile yerim.Ama en çok kızartamsını ve fırında beşamel soslusunu severim.Fırındaki tarifimi geliştirmek istedim ve içine farklı malzemeler ekledim.Ortaya çıkan sonuç oldukça iyi oldu.sizlere de tavsiye ederim.Ben karnıbaharın saplarının bir kısmını da kullanıyorum.Pek bir şey atmayı sevmem de.

İşte Malzemelerimiz:

  • 1 adet orta boy karnıbahar
  • 1-2 adet havuç
  • 2 adet yeşil biber
  • kaşar rendesi
  • 250-300 gr.kuşbaşı et (kıyma da olur)
  • 1-2 baş soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • zetyinyağı
  • tuz,karabiber

Beşamel sos için:

  • 125 gr. margarin veya sıvıyağ
  • 2 kahve fincanı un
  • 3 su bardağı süt
  • tuz,karabiber
  • istenirse çırpılmış bir yumurta sarısı

Yapılışı:

  • İlk olarak karnıbaharları ayıklayıp çiçek çiçek ayırıyoruz.Saplarının da iyi olanlarını küçük küçük doğruyoruz.
  • Kaynamış suya atıp tuz ekliyor ve 8-10 dakika kadar haşlıyoruz.
  • Hafifçe yağlanmış borcama karnıbaharları diziyor üzerlerine karabiber ekiyoruz.
  • Ayrı bir yerde yemeklik doğranmış soğanları az bir zeytinyağıyla soteliyoruz.
  • Üzerine etini ve sarımsakları koyup sotelemeye devam ediyoruz.
  • Sırasıyla önce küp küp doğranmış havuçları sonra da biberleri ekliyoruz.
  • Salçamızı da ilave edip biraz pişiriyoruz.(Etler pişinceye kadar)
  • Tuzunu, karabiberini ekleyip şöyle bir karıştırıyor , sonra da karnıbaharların üzerine döşüyoruz.
  • En üstüne de beşamel sosu gezdirip kaşar rendeliyor ve 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun!

Beşamel sos hazırlanışı:

  • İlk olarak margarini tencerede eritiyor ve unu biraz kavuruyoruz.
  • Daha sonra üzerine azar azar süt ekliyor ve bir çırpma teliyle sürekli karıştırıyoruz
  • Tuz ve karabiber ialev ediyoruz.
  • İstenirse muskat (hint cevizi) rendesi de eklenebilir.Ben benimkine koymadım ama çırpılmış bir yumurta da altını kapattıktan sonra beşamel sosa ilave edilebilir.
  • Bol peynirli seviyorsanız beşamel sosun içine de kaşar rendesi ilave edebilirsiniz.

Perşembe, Mart 22, 2007

BEYAZ KOY EKMEGIM



Bir süre önce bloglardaki mis gibi ekmeklere özenip ben de bir ekmek yapma makinesi almıştım.İyi ki de almışım.O günden beri eve hiç ekmek almıyoruz ve hiç bayat ekmeğimiz de olmuyor.Bu makinede pişen bütün ekmekler o kadar lezzetli ki hemen yenip bitiyor.Kötü bir yanı da var tabii, o da hiç ekmek yemeyen ben bile ekmek yiyorum artık.o kadar güzel kokuyor ki yememek mümkün değil.Aldığım günden beri hemen her gün bir ekmek çeşidi denedim ve tam mısır ekmeği dışında hayal kırıklığına uğramadım.şimdilik tarif kitabına göre yapıyorum ama arada bazı malzemeleri ekleyip çıkardığım da oluyor.Ekmek makinesi dışında bu tarifler başarılı olur mu emin değilim ama makinede mükemmel sonuç veriyor.İşte son denediğim ekmek
BEYAZ KÖY EKMEĞİ
Malzemeler:(900 GR.LIK EKMEK YAPMAK İÇİN)

  • 1+1/4 Kap ölçek Su*
  • 2 küçük kaşık ölçek Tuz**
  • 2 büyük kaşık ölçek Şeker***
  • 2 büyük kaşık ölçek eritilmiş tereyağ (ben zeytinyağı kullandım çok da güzel oldu)
  • 1 adet çırpılmış yumurta
  • 4 kap ölçek un
  • 1+1/2 küçük ölçek insant maya (Ben Dr.Oetkeri kullanıyorum )

Yapılışı:

  • Ekmek makinemize ilk olarak yazın soğuk kışın ılık olarak suyu koyuyoruz.
  • Üzerine sırayı hiç bozmadan tuzu, şekeri, yağı, çırpılmış yumurtayı ekliyoruz.
  • Malzemenin üzerini kapatacak şekilde unu ekliyoruz.
  • En üste sıvı malzemlerele temas etmeyecek şekilde mayayı ekleyip makinenin kapağını kapatıyoruz.
  • Gramaj olarak 900 gr. ı seçiyor kabuk rengini zevkimize göre ayarlıyoruz.Ben orta seçtim.
  • Pişirme programı olarak da genelde 1. program olan BEYZ EKMEK programın seçiyor ve başlatıyoruz.
  • Yaklaşık 3,5 saat sonra ekmeğiniz yenmeye hazır olacaktır.Afiyet olsun

*kap ölçek=3 kahve fincanı veya 1 nescafe fincanı kadar oluyor (cup)

**küçük kaşık ölçek=tatlı kaşığı (teaspoon)

***büyük kaşık ölçek=yemek kaşığı (tablespoon)



Salı, Mart 20, 2007

DAMALI KAKAOLU KEKİM



Bu tarifi ilk olarak Tuba'nın sitesinde gördüm.Daha önceleri bu kalıbımı hiç kullanmamıştım ve üzerindeki tarifi Almanca olduğu için de çözmeye pek çalışmamıştım. Tuba'nın tarifine göre yaptım sadece o çilekli hazırlamıştı ben kakaolu yaptım.Bir de kremaları kendim hazırlamayı tercih ettim.Görünüşü kadar lezzeti de güzel olmuştu.Çok yumurtalı ve çok uğraştırıcı bir tarif ama bence değdi.

Sade kek hamuru için

Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağından biraz fazla un(sert olunca birbirine karışmıyor)

Kakaolu kek hamuru için:

  • yukardaki malzemenin aynısı
  • 3 çorba kaşığı kakao

Üzerindeki krema için malzemeler:

  • 8 çorba kaşığı şeker
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 paket vanilya
  • 25-50 gr. margarin
  • süslemek için hindistan cevizi rendesi ve/veya fındık kırığı

İçine sürülecek krema için malzemeler:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 25-30 gr. margarin

Yapılışı:

  • İlk olarak sade kek hamurumuzu hazırlıyoruz.İstersek vakit kazanmak için iki ölçüyü bir kapta hazırlayıp daha sonra ikiye bölerek birine kakao ilave dedbiliriz.Ben ayrı ayrı hazırlamayı tercih ettim.
  • yumurtaları şekerle köpürtün.
  • sırasıyla süt, yağ, vanilya, kabartam tozu ve unu ekleyip biraz sert ama akıcı bir hamur elde edin.
  • Kakaolu karışımı da aynı şekilde hazırlayın.
  • İlk olarak kakao, beyaz, kakao olarak kalıbımıza karışımı döküyoruz.Bundan iki adet olacak
  • diğer kaba beyaz, kakao, beyaz olarak döküyoruz.
  • Her bir karışımı döktükten sonra dikkatli bir şekilde ortasındaki aparatı çıkarıyoruz.Hamurlar birbirine karışmıyor.Ben ilk pişirdiğimi aparatı çıkarmadan pişirdim.Sonrakilerde çıkardım daha iyi oldu.
  • 180-200 derece arası fırında yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Çıkınca ilk olarak alta iki tane aynı şeklide yaptığımız keklerden birini koyuyoruz.
  • Süt ve marmelat karışımıyla ıslatıp beyaz kremamızdan sürüyoruz.
  • Üzerine beyaz, kakao, beyaz olan tek keki koyuyor ve aynı işlemleri tekrarlıyoruz.
  • en üste kalan kekimizi de koyuyor ve yine ıslatıp içine çekmesini bekliyoruz.
  • Sonra kakaolu kremayla iyice sıvayarak hindistan cevizi veya fındıkla süslüyoıruz.
  • Bir gece dinlenirse daha güzel oluyor.Kremayı içine çekiyor çünkü.

Beyaz kremanın yapılışı:

  • sütü, un ve şekerle muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim.
  • Piştikten sonra inmesine yakın önce margarinini ilave edelim sonra da vanilyayı ekleyip karıştıralım.
  • Mikserle iyice çırpalım ki hem soğusun hem de içinde pütür kalmasın.

Kakaolu kremanın yapılışı:

  • İlk olarak kuru malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Suyunu ilave ediyor ve arada bir karıştırarak muhallebi kıvamına gelmesini bekliyoruz.
  • Altını kapatıp vanilya ve margarinini ilave ediyoruz.
  • Margarin eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Bu kremayı profitorol üzerine de kullanabilirsiniz.
  • Afiyet olsun!

Cumartesi, Mart 17, 2007

ÜCRETSİZ TOOLBARIMIZI YÜKLEDİNİZ Mİ?

Arkadaşlar bir süre önce bir toolbar yaparak sayfama yerleştirdim ve bir çok arkadaşın da linkini oraya koydum.Çok kullanışlı bir toolbar.Ücretsiz hemen yükleyebilir online olduğum zaman benimle ve online olan diğer dostlarla fikir ve bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.Bu arada benim en son güncellemelerimi anında görebilir, favoriniz olan hobi sitelerine bir tıkla ulaşabilir, online müzik dinleyebilir istemediğiniz pop-upları engelleyebilir, maillerinize anında ulaşabilir hava durumu ve saati öğrenebilirsiniz.Eğer favori siteler arasında kendi bloğunuzu da görmek istiyorsanız (ki bu toolbarı yükleyen herkes size kolayca ulaşabilecek) lütfen yorum kısmına sitenizin adresini bırakın.En kısa zamanda ekleyeceğim. Eğer olur ya toolbardan sıklırsanız uninstallu da birlikte yüklendiği için hemen kaldırabilirsiniz.Reklam içermeyen spama yer vermeyen, virüssüz bu toolbarı çok seveceğinize eminim.İsterseniz Gadgets kısmından toolbarınıza bir çok yeni şey ekleyebilirsiniz.Mesela en son yüklenen youtube videolarını, itunes müzik listelerini,Yahoo music top 10 listelerini, çeviri yapmak için baylon eklentisini, oyun oynamak için tavla v.b. şeyleri ve daha neler neler. Sizin istekleriniz doğrultusunda daha da geliştireceğim bu toolbarla ilgili fikirleriniz benim için çok önemli.Güle güle kullanın.Linkini en üste bulabilirsiniz ama buraya da ekliyorum

toolbar powered by Conduit

SCOTTISH SHORTBREAD


Bugün sizlerle paylaşmak istediğim tarifim yıllar önce İskoç mektup arkadaşım Jane G. Murray'nin bana hediye olarak getirdiği ve yediğim zaman tadına bayılıp yıllarca aynı lezzeti bulmak için denemeler yapıp en sonunda bulduğum bir kurabiye tarifi.Aslında kurabiye deyip geçmemek lazım.Bizim un kurabiyemize benzese de çok daha lezzetli ve ağızda dağılıveren bir kurabiye çeşidi.Ben çok severek yiyorum çocuklarım da öyle.Umarım sizler de seversiniz.İşte Malzemelerimiz:

  • 1 su bardağı un (150 g)
  • 1/2 su bardağı pirinç unu
  • 50 g pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 100 g tereyağı

Yapılışı:

  • Margarini unla ekmek kırıntısı gibi olacak şekilde karıştırın.
  • Sonra pirinç unu ve vanilyayı da içine ilave edip hamurunuza yedirin.
  • Tam olarak bütünleşmesi için çok iyi yoğurun ama bütünleşmesze de önemsemeyin çünkü genelde öyle bir hamur oluyor.
  • Yağlanmış 18 cm. çapındaki bir borcama veya kelepçeli bir kalıba iyice bastırarak yayın.
  • Üzerinde çatalla veya kürdanla delikler açın.
  • 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.
  • Bu kurabiyenin özelliği beyaz olmasıdır fazla kızartmayın.
  • Fırından çıkarıp kare kare dilimler kesin.
  • Soğuyunca servis tabağına alıp isterseniz üzerine pudra şekeri serperek isterseniz sade olarak servis yapın.Çay veya nescafenin yanında harika olacaktır.
  • Afiyet Olsun!

Perşembe, Mart 15, 2007

ZEYTINYAGLI ENGİNAR


Arkadaşım Aydan'da yedikten sonra bende denemek istedim iyi ki de denemişim.Zaten enginarı çok severim.Çiğ bile yediğim olur.Zeytinyağlı olunca da oldukça lezzetli oluyor.
Malzemeler:

  • 7-8 adet enginar
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 orta boy havuç
  • 1-2 adet patates
  • 2 adet soğan
  • zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 adet limonun suyu
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  • İlk olarak enginarları ayıklayıp kararmamaları için limonlu suya atalım.Ben enginarların saplarını da ayıklayıp içine küçük küçük doğrayıp ilave ettim.
  • Tencereye soğanı koyup zeytinyağında biraz soteleyelim.
  • Üzerine ilk olarak enginarları daha sonra sırasıyla havuç, patates ve bezelyeleri ekleyip her seferinde soteleyelim.
  • Üzerini kapatıp kısık ateşte biraz pişirelim.
  • Pirinç, üzerini geçecek kadar su ve limon suyunu da ilave edip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Tuzunu şekerini ve istenirse karabiber ilave etmeyi de unutmayalım.
  • Ilınınca servis yapalım.Bir gün önceden pişirilip servis yapılırsa daha lezzetli oluyor.
  • İsterseniz servis öncesi üzerine dereotu veya benzeri doğrayabilirsiniz.
  • Afiyet olsun!

ZEYTINYAGLILAR_

Çarşamba, Mart 14, 2007

# YE 20 ÇULLAMA (ÇALKAMA)


Ben Kıbrıs'lı olduğum için ot yemeklerini fazlaca bilmiyorum.Ama öğrenmeye çalışıyorum.Bu tarifi hazırlarken İzmir'li arkadaşım Aslı 'dan oldukça yardım aldım.Kendisine buradan teşekkür ediyorum."Aslı'cığım sen olmasaydın bu tarif burada yer almayacaktı.Ellerine Sağlık canım arkadaşım".
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
  • aldığı kadar un (boza kıvamında olacak)
  • tuz, pul biber, karabiber
  • 250-300 gr. kadar beyaz peynir
  • 2 bardak su
  • 1 paket kabartma tozu
  • karışık kavurmalık ot çeşitleri (gelincik, dağ pırasası, ısırganotu, radika, labada, ebegümeci)

Yapılışı:

  • İlk olarak otlarımızı güzelce yıkıyoruz.
  • Küçük küçük doğruyoruz.
  • Daha sonra tüm malzemeleri sırasıyla ekleyerek boza kıvamında bir karışım hazırlıyoruz.
  • Yağlanmış tepsiye döküp 180-200 derece fırında 45-50 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Üzeri ve altı kontrol edilerek kızarınca fırından çıkarıyoruz.
  • Ilınınca kesip sarımsaklı yoğurt ile veya sade olarak servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun!

Salı, Mart 13, 2007

ISIRGANOTU BÖREĞİ


YE # 20 etkinliği için değişik tarifler denedim.Sizlere en değişik ve en güzel tarifi sunabilmek istiyordum.İlk olarak bunu yapmıştım ama sonra başka bir tarifle katılmaya karar verdim .Bu da bir ön hazırlık olsun bari.
Malzemeler:

  • 4 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 bardak sıvı yağ
  • çörek otu

Harcı için:

  • 2 demet ısırganotu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 çorba kaşığı margarin veya sıvıyağ
  • tuz, karabiber
  • Yapılışı:

  • İlk olarak ısırganların yapraklarını ayıklayıp yıkayın.
  • Süzgeçte bekletin.Bu arada üzerlerine 1 çay kaşığı kadar tuz atın.
  • Ovarak suyunu sıkın ve bir karıştırma kabına alın.
  • Üzerlerine unu, yumurta sarısını, sütü ve karabiberi ekleyin.(Tekrar tuz atmayın)
  • Margarin veya sıvıyağı koyup elinizle iyice karıştırın.Bir kenarda bekletin.
  • Ayrı bir yerde ayırdığınız yumurta beyazı ile bir yumurtayı, süt ve sıvıyağ ile çırpın.
  • Bir yufkayı tezgaha serin ve ikiye katlayın.
  • Hazırladığınız sostan her tarafına sürün.
  • Isırganlı harcın bir miktarını üzerine koyup rulo yapın.
  • Üzerine sostan sürün.
  • Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayıp yağlanmış tepsiye yerleştirin.
  • Üzerine çörek otu serpin.
  • 175 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Ilınınca kesip servis yapın.
  • Afiyet olsun!
  • Pazartesi, Mart 12, 2007

    İNCİRLİ KEK



    Evde aşure için aldığım kuru incirlerden bir miktar kalmıştı ve ben bunları nasıl değerlendiririm diye düşünürken aklıma bu kek geldi.Oldukça hafif ve lezzetlibir kek oldu.Yapanların eline sağlık yiyenlere de şimdiden afiyet olsun.
    Malzemeler:
    • 6-7 adet kuru incir
    • 1,5 su bardağı şeker
    • 2,5 su bardağı un
    • 1 su bardağı sıcak su
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 3 adet yumurta
    • 1.5 kahve fincanı sıvı yağ
    • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
    • 1 paket kabartma tozu
    Yapılışı:
    • İlk iş olarak incirleri küçük küçük doğrayıp sıcak su bulunan bir kabın içine koyup üzerine de sıvı yağ ilave edilir.Bu karışım en az 10 dakika kadar bekletilir.
    • Ayrı bir yerde yumurtaları şekerle çırpıyoruz ve sırasıyla un ve incirli karışım hariç diğer malzemeleri ilave ediyoruz.
    • Önce unu sonra da incirli karışımı da ekleyip tahta kaşıkla şöyle bir karıştırıyoruz.
    • Az yağlanmış veya borcam kullanacakasanız hiç yağlanmamış kare bir kalıba döküyoruz.
    • 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
    • Soğuyunca kare kare keserek servis yapın.
    • Afiyet olsun!

    Perşembe, Mart 01, 2007

    KREM KARAMEL


    "Ben karamel gördüm mü titretirim.Ben buyum işte".

    Kaç zamandır tv'de bu reklamı izliyorum.Her izlediğimde de canım krem karamel çekiyor.Geçen akşam dayanamadım üşenmedim kalkıp yaptım.Aslında çok daha az yumurtayla yapılanı da biliyordum ama aceleyle bu tarifi bulup uyguladım.Sonuç harikaydı.

    Malzemeler:

    • 7 adet yumurta
    • 5 su bardağı süt
    • 1 paket vanilya
    • 1 bardak şeker

    Karameli için:

    • 1 bardak şeker
    • 1 çorba kaşığı su

    Yapılışı:

    • Şekeri su ile karıştırarak rengi kahveleşmeye başlayana kadar yakın.
    • Krem karamel kaplarının dibine paylaştırın.(Yaklaşık 12 adet kadar çıkıyor)
    • Karamel soğurken bir taraftan da pudingini hazırlayın.
    • Bunun için yumurtaları şekerle iyice çırpın.
    • Sütü ve vanilayı da ilave edip karıştırın.(çok köpük köpük olmasın sonra karamel delik deşik oluyor)
    • Karamel döktüğünüz kalıplara paylaştırın.
    • Fırına koymadan önce karamel kalıplarını koyduğunuz fırın tepsisinin içine 4 parmak kadar su koyun.
    • 175 derecedeki fırında 1 saat kadar pişirin.
    • Tepsinin içinde soğumaya bırakın.
    • Yaklaşık 4 saat kadar buzdolabında bekletin.(bir gece beklerse sonuç daha iyi oluyor.)
    • Ters çevirerek servis yapın.(İlk olarak kenarları ayırıp biraz sallarsanız daha kolay ters çevrilebiliyor)
    • Afiyet Olsun!