Pazartesi, Şubat 04, 2008

SEKER HAMURLU PASTAM VE SEKER HAMURU TARIFI (SUGAR PASTE)

Bugün birşeyler almak için eve uğradım ve daha önce söz verdiğim halde yayınlamayı unuttuğum şeker hamurlu pastamın tarifini hemen bir çırpıda yazayım da sevgililer günü için sevdiklerine süpriz yapmak isteyenler de hemen uygulayıp birbirinden güzel lezzetler oluştursunlar dedim.Bu benim ikinci şeker hamuru tarifimdi ama ben bundan çok memnun kaldım.Kesinlikle tutuyor ama pudra şekeri çok önemli.Mutlaka çok çok ince çekilmiş olmalı.Benim ilk uygulamamda çok kalındı.İlk uygulamamda gliserin kullanmıştım ama sonra gerek duymadım.Neyse eğer takıldığınız noktalar olursa bu yazıya yorum bırakmakta çekinmeyin.Mutlaka cevaplayacağım.Çünkü kendim de şeker hamuru yaparken danışacak birine çok ihtiyaç duydum ve yapan kişilere sorular yönelttim ama ne yazık ki hiçbiri bana geri dönmedi.En sonunda bu tarifi Sofra dergisinden bulup uyguladım ve tutturdum.Hem de çok kısa bir sürede.İlk olarak pastamın yapımını anlatacağım.Aslında pandispanya tarifi çok da kolay ama yine de anlatayım.Minik kalıplarla yaptım ben bu pastaları.Birini şeker hamuruyla kapladım diğerini ise krema ve çikolatayla. (Resimlerin büyük halini görmek için üzerlerine tıklayabilirsiniz.Slide-show yapacaktım ama giremedim bir türlü)


MİNİ PANDİSPANYA:

Malzemeler:



  • 2 adet yumurta

  • 2 kahve fincanı un

  • 1.5 kahve fincanı toz şeker

  • yarım paket kabartma tozu


Kreması için:




  • 100 gr labne peyniri

  • 100 gr süzme yoğurt

  • 2 çorba kaşığı bal (sevmiyorsanız şeker veya reçel suyu kullanabilirsiniz)

  • 100-150 gr kadar böğürtlen veya frambuaz

  • (yapımı için hepsini karıştırıp mikserin düşük ayarında 4 dakika kadar çırpın)


Yapılışı:




  • Bildiğimiz pandispanya hamuru hazırlayacağız.Bunun için yumurtaları krema hakline gelinceye kadar şekerle köpürtelim.

  • Elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip şöyle bir karıştıralım.

  • Yağlanıp unlanmış mini kalıplara paylaştıralım.(2 adet kalıba)

  • 150-170 derece fırında 15-25 dakika kadar pişirelim.

  • Çıkınca soğumasını bekleyip sonra ortadan ikiye keselim.(Diş ipi kullanabilirsiniz)

  • Arasına kremasını sürelim..Üstüne de kremasını sürüp bir kenarda bekletelim.

  • Şeker hamuru hazır olunca onunla süsleyelim.Bir miktar çikolata eritip şeritler yapalım.

  • Afiyet olsun.



ŞEKER HAMURU YAPIMI VE GUL OLUŞTURMAK

Malzemeler:


  • 5 çorba kaşığı su

  • 4 çay kaşığı (15 gr.) toz jelatin

  • 5 çorba kaşığı glikoz

  • yaklaşık 1 kg. ince pudra şekeri


Yapılışı:

  1. Suyu kaynatın ve içine toz jelatini ekleyip eriyene kadar iyice karıştırın.
  2. Glikozu ilave edin ve homojen oluncaya kadar karıştırın.
  3. Altını kapatıp derin bir kaba aktarın ve pudra şekeri ilave etmeye başlayın.
  4. Ele yapışmayan biraz da sert bir hamur olmalı siz şeker miktarını buna göre ayarlayın.Artık şeker hamurunuz hazır.
  5. İstediğiniz kadarını toz veya sıvı gıda boyası kullanarak renklendirin.Ben gül yapmak istediğim için kırmızı renk kullandım.Çok az eklemek yeterli ama yedirmek için çok çok iyi yoğurmalısınız.
  6. Gül yapmak için ilk olarak ortasını hazırlamalısınız.Bunun için küçük bir koni yapın.
  7. Sonra yaprak yapmak için küçük bir parça hamur koparın ve elinizle iyice inceltin.(oklavayla da inceltebilirsiniz isterseniz hatta daha önce gül tatlısında kullandığım gibi güller de hazırlayabilirsiniz)
  8. Çeşitli boylarda yapraklar hazırlayıp teker teker koninin etrafına sarın.
  9. İlk olarak bir gonca gül elde edeceksiniz.
  10. Kocaman bir gül elde etmek için daha fazla yaprak kullanın.Kaç tane istiyorsanız o kadar gül hazırlayın.
  11. Pastanın üzerini kaplamak için bir miktar beyaz hamuru incecik açın.
  12. Pastanın üzerini düzgünce kaplayın.
  13. Güller yapraksız güzel olmaz.Yaprak yapmak için çok az hamuru yeşil olarak renklendirelim(Benim yeşil boyam yoktu bu yüzden azar azar mavi ve sarı ekleyerek elde ettim)Bir kartona yaprak modeli çizelim.Bunu açtığımız hamurun üstüne düzgünce koyup keselim.Kenarları hafif tırtıklı olsun.Kürdanla yaprak şekli verelim
  14. Pastanın üzerine düzgünce yerleştirelim.Glikoz yardımıyla yapıştırabiliriz.
  15. Afiyet Olsun!

EKLENTİ-1:GLİKOZ YERİNE MISIR ŞURUBU KULLANIN:

  • 400 gr. tozşeker
  • 16 çorba kaşığı (240 ml.) su
  • Bir tutam tuz

Şeker ile suyu 5 dk. kaynatın.Altını kapatınca tuzu ilave edin ve soğumaya bırakın.Glikoz yerine ve aynı miktarda kullanın.

EKLENTİ-1:GLİKOZSUZ ŞEKER HAMURU:

  • 1 Çay Bardağı Su
  • 1 Çorba Kaşığı Toz Jelatin
  • 2 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1 Çorba Kaşığı Buğday Nişastası
  • 3-4 Su Bardağı Pudra Şekeri

  1. Suyu kaynatıp toz jelatini ekleyin.
  2. Tamamen eriyince ocaktan alıp içine toz şeker ve nişastayı ekleyip karıştırın.
  3. Soğuyunca üzerine pudra şekeri ekleyip yoğurun.
  4. Şeker hamurunuz hazır.Güle güle kullanın.

22 yorum:

EZGi :)) dedi ki...

canım renkler harika olmuş.ellerine saglık sevgiler

Aybike dedi ki...

şeker hamurlu pastan çok şeker görünüyor gerçekten. ellerine sağlık..

sevdamavisi dedi ki...

Hülyacığım,
ellerine sağlık nefis olmuş pastaların. döktürmüşsün yine:))
canım verdiğin bilgiler için de çok teşekkürler Hatay pazarını gezdim. keşke fırsatımız olsaydı seninle de görüşeydik, çok isterdim. bir dahaki sefere umarım. öpüyorum. sevgiler..

Yaren dedi ki...

harika olmus canim ,renkli ic acici,ellerine salgik:)Sevgilerimi birkatim.

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim benim ellerine saglik. Isleri baya ilerlettin canim arkadasim. Opuyorum, sevgiler.

Selcen Şenocak dedi ki...

Canım arkadaşım valla süpersin başarırsın demiştim sıra bende iş sadece yapmak için malzemeleri alıp başına geçmekte ama :) ben hala hazırlanamadım :)
Ellerine sağlık.
Sevgiler...

meleginmarifetleri dedi ki...

ellerine sağlık hülyacım çok güzel olmuş yaa dediğin gibi sevgililer günüde yaklaşıyor düşünmek lazım dimi ama sevgilerimi gönderiyorum bay öptüm

HULYA dedi ki...

Ezgi'ciğim,
Çok teşekkürler canım.Sevgiler

HULYA dedi ki...

Aybike'ciğim,
Güzel yorumuna çok teşekkürler canım.Sevgiler

HULYA dedi ki...

Sevda'cığım,
seninle görüşebilmeyi ben de çok isterdim gerçekten ama Şubat tatili olunca ne yazıkki görüşemedik canım.İnşallah yine gelirsin ve bu sefer güzel bir buluşma ayarlarız.Sevgiyle kal

HULYA dedi ki...

Sevgili defneylebirlikte,
Nazik davetin için çok teşekkürler.İnşallah katılmaya çalışacağım.Yine beklerim.Sevgiler

HULYA dedi ki...

Yaren'ciğim,
Güzel yorumun için çok teşekkürler canım.Teşvik edici yorumlarına bayılıyorum.Sevgiler

HULYA dedi ki...

Canım Aybikem,
biraz inatçıyımdır bilirsin.Aklıma taktığımı mutlaka yapmam lazım.En sonunda yaptım da rahatladım.Sevgiyle öpüyorum

HULYA dedi ki...

Almula'cığım,
Bu tarifle yaparsan mutlaka başarırsın canım.Biliyorsun önce deniyor sonra yayınlıyorum.Beğenmediğim ya da tutmayan şeyleri asla yayınlamıyorum.Malzemeleri belki birlikte alırız gelecek hafta.Sevgiler canım

HULYA dedi ki...

Melek'ciğim,
Sen eminim harika şeyler yapacaksın sevgililer günü için.Merak ve sabırsızlıkla bekleyeceğim canım.Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhabalar;
şeker hamuru tarifi ararken googleden size kadar geldim:)))))bir sürü siyete baktım.ama hiç birinde sizinkisi kadar aydınlatıcı bilgiye ulaşamamıştım.çok teşekkür ediyorum.glikoz aramaktan bir hal olmuştum.glikoz yerine kullanabileceğim tarifi ve glikozsuz şeker hamuru tarifinizi de aldım.mutlaka yapacağım.toz boyaları almış, glikozuda sipariş vermiştim.o gelene kadar bu tarifleri uygulamak istiyorum.sevgilerimle.
sebilay.
asotu.blogcu.com

Adsız dedi ki...

merhaba,şeker hamuruyla ilgili bilgi toplarken keşfettim burayı,faydalı bilgiler için çok tşekkürler..bir sorum olacak,ben kızızmın 2.yaş günü için şker hamurlu pata yapmak istiyorum.Ama bir gece önceden yapmam gerek,ama buzdolabında saklanmıyormuş şeker hamurlu pasta,ee havalarda ısındı(bende izmirde yaşıyorum :)) ne yapmalıyım ne olur fikir verin.pazar günü kızımın doğumgnü yani en kısa sürede yanıtlarsanız şimdiden çooook teşekkürler...sevgiler

Kurabiyeci dedi ki...

Sevgili isimsiz ziyaretçim,
güzel yorumun için teşekkürler öncelikle.Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.Benim size tavsiyem pandispanyanızı önceden yapıp buzdolabında strech filme sarılı olarak saklamanız.Şeker hamurunu da önceden yapıp iyice hava almayacak şekilde sararak oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Üzerine yapacağınız figürleri önceden hazırlayıp kurutabilir veya pastanızı akşamdan kaplayıp 1 gece buzdolabında bekletebilirsiniz. Daha fazla bilgi isterseniz bana kurabiyecim@gmail.com 'dan ulaşabilir, hiç uğraşmıyayım diye düşünürseniz bana sipariş de verebilirsiniz.İzmir içine ücretsiz teslimat yapıyoruz.Sevgi ve saygılarımla...

esraca denemeler dedi ki...

merhaba değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim benim sorum şu: şeker hamurumdan figürler yapıyoruz ya onlar 2 renkli 3 renkli oluyor onları nasıl yapıyoruz mesela winie the pooh taki eşeğinn karnı,burnu ve kulakları beyaz kalan yerleri mor onu nasıl yapıcaz birde ben model denemesi yaptım hamur oldu ama kol kafa bacak yapışmıyo nasıl yapcaz

esraca denemeler dedi ki...

merhaba ben akşam jelatinsiz tarifi denedim bugün dinlenmeye bıraktım ama biraz sertleşti ne yapmalıyım acil cevaplarmısınız

HULYA dedi ki...

Sevgili Escaser,
Gıda boyası kullanarak hamuru renklendiriyoruz önce.Kol bacak yapışması için önce biraz su sürebiliriz veya içine kürdan,spagetti benzeri bir destek kullanabiliriz.Hamur sertleştiyse gliserin, sıvı yağ veya biraz su yardımıyla yumuşatabiliriz veya mikrodalgada 3sn kadar ısıtarak yumuşatabiliriz.Umarım yardımcı olmuşumdur.Kolay gelsin

begonya35 dedi ki...

Günaydın canım dünki toplantı çok güzeldi eşim niye alış veriş yaptın dedi ben alırdım hediye deyince inanmadı.Canım yazılarının sarı olanları tam okunmuyo yada ben yaşlandım öptüm tekrar görüşmek üzere..