Bu tarife sevgili Almula'nın sitesinde rastladım.Çok hoşuma gitti, evde enginarım da varken denemek istedim.Yalnız evdeki malzemelere göre kendimce uyarladım.
Malzemeler:
- 7 adet enginar kalbi
- 3 kahve fincanı pirinç
- 1 havuç
- 1 patates
- 2 adet hazır hamburger köftesi veya kıyma
- sarımsaklı çeşni veya 2-3 diş sarımsak
- 3 adet sogan
- 2 Adet domates
- zeytinyağı
- sarmak için asma yaprağı
- tuz, karabiber, kuru nane
- 2 adet küp şeker
- limon ve limon tuzu
- 1 çorba kaşığı biber-domates salçası
- servis için kıyılmış maydanoz ve/veya dereotu
- İlk olarak ayıklanıp limonlu suda bekletilen enginarları kaynar suyla biraz haşlayın.
- Onları bir kenara alıp içine tuz, karabiber serpip biraz da zeytinyağı döküp bekletin.
- Bu arada içini hazırlamak için soğanları ince ince kıyalım ve zeytinyağında soteleyelim.
- Yıkanmış pirincini de üzerine ekleyelim onu da kavuralım.
- Kıyma veya benim yaptığım gibi evde kalmış hamburgerleri küçük küçük doğrayıp içimize ilave edelim.
- Rendelenmiş havucu ve patatesi de koyup kavurmaya devam edelim.
- Domatesleri ekleyelim.
- 1 fincandan biraz fazla kaynamış su ilave edelim
- Baharatlarını şekerini ve tuzunu ekleyelim, limon suyu veya limon tuzu koyalım.
- Kapağını kapatıp 5-10 dakika kadar pişirelim.
- Enginarların içine dolduralım.Asma yaprağıyla saralım.
- Tencereye dizip kapağını kapatalım.Biber salçası ve domates salçası karışımını ilave edelim.Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirelim.
- 1 bardak daha su ekleyip pişirelim.Soğuyunca servis yapalım.
- Afiyet olsun!
10 yorum:
Sevgili Hülya,
Enginarlı dolmaya bayıldım. Farklı bir lezzet olmuş. Sağlıklı ve diyete uygun bir yiyecek. Ayrıca dolma şeklinde olması çok hoş bir görüntü teşkil etmiş. Ellerine sağlık.
hülyacim galiba ilk yorum benden olacak:))enginari bu kadar acik anlattigin icin cok sevindim cünkü yapimini cok merak ediyordum pismis halide nefis görünüyor ellerine saglik,sevgiler...
Ellerine saülık canım çok güzel görünüyor biz yaprak ve enginarın birleşen tadını çok beğendik sizdede öyledir umarım sevgiler...
Hulya'cigim,
Ellerine saglik. Cok guzel omusa benziyor enginarin. Ayrica toplantiya beni niye cagirmadiniz ben de gelirdim:(
Sevgilerimi gonderiyor ve opuyorum arkadasim.
Hulya'cım enginar dolman dediğin kadar güzel olmuş ellerine sağlık....sevgiler
Işıl'cığım,
Enginarı o kadar severim ki bazen üzerine sadece limon sıkıp sade bile yediğim olur.Dolmasını ben ilk kez denedim ama evdekiler pek sevdiler.Bundan sonra daha sık yaparım herhalde.Sevgiler
Seval'ciğim,
Bazen çok sık pişirmediğim bir yemeği tekrar pişirirken nasıl pişirdiğimi unutuyorum.Böyle olursa hepimiz için büyük bir kolaylık olur diye düşündüm.Beğendiğine çok sevindim.Sevgiler
Almula'cığım,
Senin sayfanda o kadar iştah açıcı görünüyordu ki pişirmeden duramadım canım.Sevgiler
Aybike'ciğim,
Sen zaten aramızdaydın yani kalbimizdeydin.Senin sık sık kulaklarını çınlattım duymadın mı canım arkadaşım?Çok öpüyorum.
Aslı'cığım,
Sana da tattırmak isterdim ama evdekiler pek beğendi bana bile fazla kalmadı.Biliyorsun pek iştahsızlar!!Sevgiler canım
Yorum Gönder