Cumartesi, Ocak 21, 2006

ROKA ÇORBASI

Roka çorbası
Malzemeler:
250 gr roka
1 adet soğan
1 kutu krema
3-4 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Soğanı yemeklik doğrayalım. Tavaya yarım çorba kaşığı sıvı yağı alalım. Soğanı yağda kavuralım. Rokaları iyice yıkayıp suyunu süzelim. İnce ince kıyalım. Servis yapmadan önce çorbanın üzerini süslemek için bir miktar rokayı ayıralım. Doğradığımız rokaları soğanla birlikte kavuralım. Üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ve 3-4 bardak tavuk suyunu ilave edelim. Çorbanın içine bir kutu krema ekleyerek kaynatalım.
Hazırladığımız çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayalım (tüm çorba blendıra sığmayacağından azar azar ilave ederek blendırdan geçirin). Roka yaprakları ile servis yapalım.
Afiyet olsun...

Cuma, Ocak 20, 2006

EV PİDESİ

Ev pidesi
Malzemeler:

1 yumurta akı
150g oda sıcaklığında yağ (margarin, tereyağı)
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
3,5-4 su bardağı un
1 paket (10g) kabartma tozu

Kıymalı iç:
300g kıyma
2 rendelenmiş soğan
2 domates rendesi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Peynirli iç:
4 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
2 domates rendesi
1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
Kıymalı iç için baharatlar hariç tüm malzemeyi kavurun, en son tuz ve karabiberi ekleyin. Peynirli iç için listedeki tüm malzemeleri karıştırın.
Hamur malzemelerinin hepsini karıştırın. Hamuru istenilen büyüklükte pide şekline getirerek iç malzeme ile doldurun. Üzerine yumurta sarısı sürün ve yeşil biber ile süsleyin. 175C fırında 25-35 dakika pişirin.

Afiyet olsun...

Perşembe, Ocak 19, 2006

MANDALİNALI PASTA

Mandalinalı pasta
Kek malzemeleri:
3 mandalina
4 yumurta
1 su bardağından biraz az toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı portakal suyu
2,5-3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Krema malzemeleri:
1 poşet toz kremşanti
1 su bardağı süt
540gr dilimlenmiş ananas (suyuyla birlikte)
1/2 veya 1 su bardağı Hindistan cevizi
1 poşet vanilyalı creme ole (ya da pişmeden hazırlanan vanilyalı puding)
Süslemek için mandalina dilimleri

Yapılışı:
3 mandalinayı soyup dış zarlarını tamamen çıkartın. Yumurtaları toz şekerle çırpın. Yağı ve portakal suyunu ekleyin. Mandalina parçalarını ekleyip çırpmaya devam edin.

Unu ve kabartma tozunu eleyin (normal kek kıvamından daha akışkan bir karışım olsun). Önceden ısınmış 175C fırında yaklaşık 40 dakika (batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar) pişirin.

Ananas dilimlerinden bir kısmını pastayı süslemek için ayırın. Kalan dilimleri birkaç parçaya kesin.

Kremşantiyi sütle çırpın. Creme ole'yi, Hindistan cevizini, minik ananas parçalarını ekleyip çırpmaya başlayın. Çırpmaya devam ederken diğer yandan ananasın suyunu karışım krema kıvamına gelene kadar ekleyin.

Kek pişip soğuduktan sonra ikiye bölün, arasına ve üzerlerine kremayı yayıp ayırdığınız ananas ve mandalinalar ile süsleyin.

Afiyet olsun...

Salı, Ocak 10, 2006

DONDURMALI HOSMERIM

DONDURMALI HOŞMERİM
MALZEMELER (6 kişilik)
* 1 litre süt
* Yarım çay kaşığı tuz
* 1 su bardağı irmik
* 1 su bardağı un
* 500 gram lor (tuzsuz)
* 100 gram tereyağı
* 1 su bardağı şeker
* 1 kase karışık dondurma
YAPILIŞI:
Tencereyi ateşe koyun. Yağ, un, irmik, peynir ve sütü koyun, karıştıra karıştıra pişirin. Şekeri ilave ederek ateşten alın. Servis tabağına dökün. Üzerine dondurma koyarak servis yapın.

Pazartesi, Ocak 09, 2006

PATATESLI ALTINTOP

ALTIN TOP
MALZEMELER (6 kişilik)
* 750 gram patates
* 3 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 demet taze soğan (piyaz doğranmış)
* 2 çay kaşığı kimyon
* 2 çorba kaşığı kişniş yaprağı veya maydanoz (doğranmış)
* 1 çay kaşığı zerdeçal
* 8 çorba kaşığı bayat ekmek içi (ufalanmış)
* 1 adet yumurta (çırpılmış)
* Tuz, karabiber
* Sıvıyağ (kızartmada)
YAPILIŞI:
Patatesleri kaynatıp, suyunu süzün ve kabuklarını soyun. Püre haline getirin, tava ya da tencereye koyup, çok kısık ateşte 3-4 dakika karıştırarak pişirin ve ateşten alın. Yağın yarısını ısıtıp, soğanları yumuşayıncaya kadar soteleyin. Kimyon, kişniş yaprakları, tuz ve karabiberi ilave edip, karıştırın. Soğanlı karışımı patates püresine katıp iyice karıştırın ve en az 1 saat buzdolabında dinlendirin. Karışımı dolaptan çıkartıp, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayarak şekil verin. Zerdeçal ve ekmek içini karıştırın. Patates toplarını önce yumurtaya, daha sonra ekmek kırığına bulayarak kızgın yağda altın sarısı rengine gelinceye kadar kızartın. Sıcak servis yapın.

Pazar, Ocak 08, 2006

DOMATES SOSLU PİRZOLA VE YEŞİL PÜRE

DOMATES SOSLU PİRZOLA
MALZEMELER (6 kişilik)
* 12 adet pirzola
* 9 dilim bayat ekmek
* 6 diş sarmısak (iri doğranmış)
* 3 adet küçük boy taze kırmızıbiber
* 1 tatlı kaşığı taze mercanköşk yaprağı
* 2 tatlı kaşığı karabiber
* 1 çorba kaşığı un
* 1 çay bardağı süt
* 2 çorba kaşığı tane hardal
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 2 adet soğan (dilimlenmiş)
* 400 gram domates (küp doğranmış)
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* 1,5 su bardağı su
* 2 çorba kaşığı taze mercanköşk (doğranmış) (ekstra)
* 1 çay bardağı zeytinyağı (kızartmak için)
YAPILIŞI:
Ekmeğin kabuklarını çıkartıp, iri doğrayın. Ekmek, 4 diş sarmısak, kırmızıbiber, mercanköşk ve karabiberi ince doğranıncaya kadar robottan geçirin. Pirzolaları una bulayıp, sallayarak fazla unları dökün. Hardal ve sütü karıştırıp, fırça ile etlere sürün. Etleri ekmekli karışıma bulayıp, üzerlerini kapatın ve 30 dakika buzdolabında bekletin. Zeytinyağını ısıtıp, soğan ve kalan sarmısağı soğanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5 dakika karıştırarak soteleyin. Domates, salça, su ve mercanköşkü karıştırarak ilave edip, kapağı açık olarak karışım koyulaşıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Isıtılmış zeytinyağında, etlerin her iki tarafını pişirip, kağıt havlu üzerine çıkartın. Etleri, domatesli sos ve yeşil püre ile birlikte servis yapın.

YEŞİL PÜRE
MALZEMELER (6 kişilik)
* 1 kg. patates (soyulmuş, püre yapılacak şekilde hazırlanmış)
* Yarım demet maydanoz
* 175 ml süt
* Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)
YAPILIŞI:
Maydanoz (sapıyla birlikte) ve sütü bir tencereye koyup, çok kısık ateşte, maydanoz sönüp, yumuşayıncaya kadar 5 dakika haşlayın ve süt yeşil renk olup, maydanoz ince kıyılıncaya kadar yüksek devirde 2-3 dakika robottan geçirin. Maydanozlu sütü sap parçalarının kalmasın önlemek için süzün. Haşlanmış patatesler yumuşayınca süzün, üzerini tülbentle kapatıp, 4 dakika dinlendirin. Patatesleri ezin ve ezerken azar azar maydanozlu süt, tuz ve karabiberi ilave edin. Karışım püre haline gelinceye kadar karıştırıp, servis yapın.

Cumartesi, Ocak 07, 2006

KOMŞU DUYMASIN

KOMŞU DUYMASIN
Malzemeler:
* 200 gr. kuru kayısı
* 5 su bardağı süt
* 1 su bardağı tozşeker
* 3 çorba kaşığı pirinç unu
* 1 çorba kaşığı nişasta
* 1/2 su bardağı kayısı suyu
* 1 paket damla sakızı (dövülmüş)
* 75 gr. antepfıstığı

Yapılışı:
Süt, şeker, pirinç unu, nişasta ve kayısı suyunu karıştırarak pişirin. Ateşten alırken damla sakızı ilave edip, karıştırın. Porsiyonluk kaselere muhallebiden 1'er çorba kepçesi koyup, soğutun. Muhallebinin üzerine ve kaselerin etrafına kayısıları dizip, kalan muhallebiyi de üzerlerine paylaştırın. Antepfıstığı ile süsleyip, soğuk servis yapın.

Cuma, Ocak 06, 2006

AKDENİZ USULÜ MERCİMEK ÇORBASI

AKDENİZ USULÜ MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 adet büyük boy soğan (iri doğranmış)
* 1 adet orta boy patlıcan (4'e bölünmüş)
* 4 adet orta boy domates (4'e bölünmüş)
* 1 adet büyük boy etli kırmızıbiber (4'e bölünmüş)
* 3 diş sarmısak (soyulmuş)
* 2 lt. sebze suyu
* 200 gr. yeşil mercimek
* 125 ml. krema
* 1 çorba kaşığı sirke
* 2 çorba kaşığı taze soğan (ince doğranmış)

Yapılışı:
Soğan, patlıcan, domates, kırmızıbiber ve sarmısakların üzerlerini yağ ile iyice yağlayın ve üzerleri açık olarak önceden ısıtılmış 210 derece fırında sebzeler yumuşayıncaya kadar arada çevirerek yaklaşık 45 dakika pişirin. Kırmızıbiberleri derili kısımları üste gelecek şekilde bir tabağa alıp, üzerlerini kapatın ve 5 dakika dinlendirin. Kırmızıbiber, domates ve patlıcanları soyup, içlerini iri doğrayın. Kırmızıbiberleri ayırın. Patlıcanları, sarmısak ve soğanla birlikte püre haline gelinceye kadar robottan geçirin. Patlıcan püresi, sebze suyu ve mercimekleri bir tencereye koyup, üzerleri açık olarak mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Kırmızıbiber ve domatesleri ilave edip, ısınıncaya kadar, ateşin üzerinde karıştırın. Krema ve sirkeyi çırpın. Çorbaları kaselere koyduktan sonra üzerlerine krema koyup, taze soğan serperek servis yapın.

Perşembe, Ocak 05, 2006

TELAŞLI MEKSİKALI

TELAŞLI MEKSİKALI
6 kişilik Malzeme:
* 500 gr. kıyma
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 3 çorba kaşığı soğan (ince kıyılmış)
* 1 çorba kaşığı yeşil biber (iri kıyılmış)
* 1/2 kg. barbunya (tane, haşlanmış, süzülmüş)
* 1,5 su bardağı su (kaynar)
* 1 su bardağı mısır (konserve)
* 1,5 su bardağı domates suyu
* 1/2 çay kaşığı acı kırmızıbiber
* Tuz

Yapılışı:
Bir tavada zeytinyağını ısıtıp, soğan ve yeşil biberi, soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyin. Kıymayı ilave edip, 5 dakika daha karıştırarak kavurun. Barbunya ve suyu ekleyip 15 dakika daha pişirin. Pişirme süresinin son 5 dakikasında mısır, domates suyu, kırmızıbiber ve tuzu katın. Pilav ile birlikte sıcak servis yapın.
AFİYET OLSUN!

Çarşamba, Ocak 04, 2006

PORTAKALLI KAKAOLU MUFFIN

Portakallı Kakaolu Muffin
12 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 dakika
Fırınlama Süresi: 25-30 dakika
Malzemeler
1 adet yumurta
125 gr tereyağı, eritilmiş
1,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı Kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
bir tutam tuz
1 su bardağı toz şeker
yarım tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 paket (80 gr )Bitter Çikolata (küçük küp biçiminde doğranmış)
Hazırlanışı
1. Fırınınızı 170ºC’de ısıtın. 12 kağıt kek kalıbınızı veya 12’li muffin kalıbınızı yağlayın. Yumurta, tereyağı, süt, yoğurt ve vanilyayı mikserle iyice çırpın.
2. Ayrı bir kapta un,Kakao, kabartma tozu, karbonat, tuz, toz şeker ve portakal kabuğu rendesini karıştırın.
3. Yumurtalı karışımı kuru karışım ile mikser yardımıyla pütür kalmayıncaya kadar karıştırın. İçine doğranmış Bitter Çikolata’yı katıp karıştırın.
4. Kek karışımını kalıpların içine paylaştırın. Sıcak fırında 25-30 dakika kadar fırınlayın. Keklerden birinin ortasına batırdığınız kürdan temiz olarak çıkmalı.
5. Keki fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kalıpların içinde bekletin, daha sonra dikkatlice çıkarın ve tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.

Hepinize afiyet olsun!