Cuma, Ocak 09, 2009

ASURE AYINIZ KUTLU OLSUN!!!

Aslında daha sırada kurabiyelerin tarifi var ama aşure günü hatta haftası geçmeden önce bir aşure tarifi yayınlamazsam olmaz diye düşündüm ve acele acele sizlere ikram edebilmek için bu aşureleri yaptım.O kadar acele çekmişim ki resmini -hemen yenip bitecek resim çekmeye fırsat bulamıyacağım diye- üzeri filan süslenmeden pek sade olmuşlar ama idare edin artık.Oldukça lezzetli olmuştu aşure yemeye bayılıyorum zaten ama çok kalorili olduğu için sadece seneden 1-2 kez yapmaya özen gösteriyorum.Yoksa 100 kilo filan olurum herhalde.Aşureyi en güzel annem yapar ve onun üzerine aşure yapan tanımadım henüz bu yüzxden sizlerle de onun tarifini paylaşmak istiyorum.İnşallah sizler de beğenirsiniz.
AŞURE:
Malzemeler:
  • 2 su bardağı aşurelik buğday (yarma da deniyor)
  • 1 su bardağı Nohut
  • 1 su bardağı Kurufasulye
  • 1 su bardağı kuru Üzüm (sultani)
  • 1 su bardağı İncir
  • 1 su bardağı kuru Kayısı (ben koymadım)
  • 4 su bardağı Şeker
  • 1 yemek kaşığı karanfil
  • 10 - 15 su bardağı Su
  • istenirse gülsuyu
  • Süsleme için:
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • Çekilmiş ceviz içi,
  • 1/2 su bardağı dolmalık fıstık,fındık,Tarçın,nar taneleri

Hazırlanışı:

  1. Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın.
  2. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın.
  3. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın.
  4. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.
  5. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.
  6. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın.
  7. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.
  8. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.(Önemli not:İncirleri pişerken katarsanız aşurenin rengi kararır)
  9. Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın.
  10. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı,fındık içi, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.
  11. Not:Bu arada söylemeyi unuttum.Annem kendisininkine portakal kabuğu rendesi katmıştı.

Daha önceden yayınladığım aşure tarifine de göz atmak isterseniz linki burada:

BU DA BENİM AŞUREM

22 yorum:

derya dedi ki...

Hülya'cım ellerine sağlık ALLAH KABUL ETSİN canım,kocaman öptüm..

derya dedi ki...

Canım daha öncede sormuştum ama cevap gelmeyincee bir daha sorayım dedim şu yukarı doğru kayan arkadaş bennerlerini nasıl yaptın anlatırsan çok sevinirim.
derya990@hotmail.com

hunerlieller dedi ki...

canım allah kabul etsin.aşureler nefis görünüyor.afiyet olsun.sevgiler.

birdilimdus dedi ki...

Ellerine sağlık canım, misss gibi ne güzel.

Sevgiler,
Evren

damaktadı dedi ki...

Hülya'm,Allah kabul etsin canım..Ellerine sağlık olsun..Bizde sanırım hafta sonu yapacağız..))Çok özledim seni bitanem..))Öpüyorum o tatlı yanaklarından..


Sevgiyle kal..damaktadı/Gül

papatya68 dedi ki...

Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye

http://hobidunyam.womanforum.net


edaca30 ve papatya68 in birlikte hazırladığı;
hobidünyam womanforum için hazırladığımız yemek etkinliğimizin "3."sü olan" kurabiye ye" etkinliğine sizleri de bekliyoruz.
10 ocak 2009 dan 30 ocak 2009 a kadar sürecek olan etkinliğimizde sizleri ev sahibesi olarak ben (papatya68) ağırlamak istiyorum sizler kurabiyeleri yapın gelin birlikte paylaşalım.
yapmanız gereken şey o güzel ellerinizle yaptığınız muhteşem kurabiyelerinizi bloğunuzda yayınlayıp benim bloğuma yorum bırakarak hazır olduğunu bildirmeniz sonra ben bloğunuza gelip kopyalayıp kendi bloğuma ve hobidünyam womanforuma ekleyip yayınlayacağım artık hepimizin zengin bir kurabiye arşivimiz olacak ne güzel bir paylaşım değilmi?haydi herkes kurabiyelerini yapıp gelsin çaylar da benden lezzet paylaşımı için bekliyoruuuuuuuuz.
Eda & Aynur

Not: blog sahibi olmayanlarda katılabilirler (sahrayolu@gmail.com) adresime yaptığınız leziz kurabiyelerinizi resmiyle birlikte isminizi de yazıp yollayın bizde yayınlayalım lezzetli paylaşımlarda buluşalım bekliyoruuuuuuuz

zerrin - misss dedi ki...

hülyacığım, ben de pek severim aşureyi. ben bol buğdaylı severim.. harika görünüyor. az süslü olsun aşure olsun yeter bana :)

anneciğininde seninde ellerinize sağlık

sıcacık sevgiler.

Selcen dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım nefis görünüyor. Allah kabul etin.

öpüyorum sevgiler...

anneminkiziyim dedi ki...

Canim ellerine saglik, gercekten nefis görünüyor, ben hastaliktan bas kaldirip asure yapamadim, biraz gec olacak ama yinede yapacagim. Canim beni neye davet ettin, kabul ettim ama acamadim, nasil yapacam, sevgiler...

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Allah kabul etsin canım.Ellerine sağlık. Bende aşureme hem portakal kabuğu,hemde kendisini ekliyorum.

Sevgiler...

OZAY dedi ki...

Canım ellerıne saglık.Allah kabul etsın.Kocaman opuyorum...

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim benim, ellerine saglik. Ne kadar guzel olmus asuren.

Vallahi beni unuttun, kacinci notum, seni merak ediyorum. Facebook'ada yazdim, bir ses ver, alo.....

Adsız dedi ki...

34. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.com
/http://birdemliksohbet.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
12 ocak 2009 (PAZARTESİ)- 25 OCAK2009 TARİHLERİ ARASINDA “PORSELENDEMLİK ÇAY SAATİ ‘NİN 34” EV SAHİBESİ OLARAK http://fzehra.blogcu.com/ GÖREV YAPACAĞIM.
YANİ BEN YAPACAĞIM…
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 34.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

egeli dedi ki...

HÜLYACIM ,SANA BİR MİM YOLLUYORUM ,SAYFAMA GELİRSEN ALABİLİRSİN...

SİBEL'İN TARİF DEFTERİ dedi ki...

Ortim ne güzel yapmışsın aşureyi, ben d ne zamandır niyetleniyorum ama bi türlü fırsat bulamadım, gelmişken bi tane alayım seninkilerden
öptüm seni

Damak Tadı dedi ki...

Hülya'm nerelerdesin??Merak ediyorum seni tatlım..

sevil dedi ki...

hülyacım ellerine saglık harika gözüküyor..

rümeysaninrüyasi dedi ki...

aşk ve arkadaşlık bir gün yolda karşılaşırlar.aşk kendinden emin bir şekilde sorar.ben senden daha candan ve daha yakınım.sen niye varsınki bu dünyada? arkadaşlık cevap verir:sen gittikden sonra arkandan bıraktığın göz yaşlarını silmek için

sevgilerimi bıraktım arkadaşım:)

şengül dedi ki...

aşure yide çok severim çok nefis gözüküyor ellerine sağlık canım

Yaren dedi ki...

Hülyacim asureler nefis görünüyor,cok seviyorum asureyi.Galiba sevmeyende yok.Bende bugün yaptim:)Ellerine saglik canim.Sana kolayliklar diliyorum meskul kadin;)Sevgiyle kal,öpüldün Huliscim.

Ayse Pamuk dedi ki...

Allah kabul etsin eminim tadıda çok güzeldir

sennur dedi ki...

Sevgili Hülya, Allah kabul etsin, ellerine sağlık
Sevgiyle kal