Perşembe, Mart 16, 2006

KIBRIS MUTFAĞINDAN SEÇMELER:HELLİM BÖREĞİ

Hellim Böreği;
Kıbrısa özgü Hellim peynirini öncelikle tatmanız gerek. Kıbrıs'a turist olarak gittiğinizde kahvaltı masasında bir kaç çeşit peynir bulunacaktır. Bunlardan birisi olan hellim peyniri, yoğunluğu ve lezzetiyle bambaşka damak tadı verir. Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişik şekillerde tadabilirsiniz. Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadın. Çelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakın. Pikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayın. Yanınızda Hellim peyniri varsa, ızgara yapmayı deneyin. Köfteden, şişten daha gönüllü gelecek size. Hellim peynirinin tadına varabildiyseniz sıra geldi hellim böreğine...
Malzemeler;
1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)
3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)
1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)
300 gram rendelenmiş hellim
5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)
1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı
Hazırlanışı;
Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır. Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır. Biraz karabiber ilave et. Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun. Bu hamura 3/4 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurun ve iki pezi (iki parça) yufka olarak aç. İkinci parça yufka bir kenarda dursun. Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine biraz önce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin. Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine ört. İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belli edecek. Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kes. Böylece 30 parça börek oluşacak. Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin. Afiyet olsun. Kıbrıs'ta Hellim böreğinin bir adı da, içindeki bol soğan nedeniyle, "Suvan Böreği" dir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

hülyam ya sen kıbrısta mısın neresindesin ya bende az yaşamadım orda lefkede okudum şimdi gördüm böreğini ah eski güzel günlerr ceviz macunu bile yapmıştım gemikonaklı bi komşuyla n güzeldi ya
sevgilerr

HULYA dedi ki...

Yeşim'ciğim,
canım ben Kıbrıs'ta değilim ama Kıbrıslıyım canım.Lefkoşa'da kalıyor annemler hala.Ceviz macununa bayılırım ah olsa da yesem şimdi.sevgiler canım