Salı, Nisan 26, 2016

EV YAPIMI SIMIT (GEVREK)



Sizleri bilmem ama ben sadece kahvaltıda değil günün hangi öğünü olursa olsun simit ve çay keyfi yapmayı çok seviyorum.Bazen fırından yeni çıkmış simitleri fazla fazla alıp derin dondurucuya atıp canım çektiği zaman ısıtıp yiyorum.Aniden misafirim geldiği zaman da bu büyük bir kurtarıcı oluyor benim için.Bugün kendi simidimi kendim yapayım istediğim zaman da bol bol yiyeyim diye düşündüm ve instagramda bulduğum bu tarifi denemeye karar verdim.Ortaya çıkan sonuç benim için oldukça tatmin ediciydi.Kızım şekil itibarıyla biraz açmaya benzetti benim simitlerimi ama olsun tadları benim için gerçek simiti aratmıyordu.Lafı daha fazla uzatmadan tarife geçeyim.

EV YAPIMI SİMİT:

Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı ılık süt
  • 1.5 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı sıvı yağ(orkide ayçiçek yağı kullandım)
  • 1.5 yemek kaşıgı maya (dr.oetker instant maya kullandım)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 6.5-7
  •  su bardağı un (egem un kullandım)
Üzeri için:
  • Kavrulmuş Susam
  • 1 Çay kaşığı üzüm pekmezi (Susitaş pekmez)
  • Yarım çay bardağı su
Yapılışı:
  1. Maya ve şeker yoğrulacak kaba alınır.
  2. Üzerine ılık su süt ve su konur.5 dakika bekletilir.
  3. Sırasıyla diğer malzemeler eklenir, un azar azar eklenerek yaklaşık 10 dakika kadar yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir.
  4. Hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
  5. Ayrı bir tabakta pekmez ve su karıştırılır. Az kavrulmuş Susam düz bir tabağa konulur.
  6. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır.
  7. Bu bezelerden iki adet rulo şeklinde hamur elde edilir.İki rulo birbirine dolanarak yuvarlak simit şekli verilerek uçları birleştirilir.
  8. İlk olarak pekmezli suya ardından susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir
  9. En az yarım saat tepside mayalanması beklenir.
  10. Yaklaşık 170 ° fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir
  11. Afiyet olsun.

1 yorum:

Özay Tuğral dedi ki...

Ellerine saglik canim .Artik gevrekler senden