Cuma, Mart 24, 2006

KIBRIS MUTFAĞINDAN SEÇMELER:GATMER(KATMER)

Kıbrıs Mutfağının en sevdiğim tatlılarından biri.Bunu en güzel İnci halam yapar.(Annem İstanbul'lu olduğu için ondan hiç yemedim.)Siz de deneyin mutlaka beğeneceksiniz.Kıbrıs'ta bunu kaymak yağı denilen yağla yaparlar ve tadına doyum olmaz.Siz tereyağıyla deneyebilirsiniz.Afiyet olsun:-)


Gatmer

Malzemeler:
5 parça yufka
150 gr. Ceviz (iri dövülmüş)
225 gr tereyağı (kaymakyağı)


Şurup için
350 gr şeker
500 ml su
bir iki damla limon suyu

Fırın Sıcaklığı
240 C, gas yeri 9

Hazırlanışı

İlk olarak şurubu hazırlarız.Bunun için orta boy bir tencereye su ve şeker konularak şeker eriyene kadar karıştırılır.Sonra limon suyu konulur.Yüksek ateşte yavaşca kaynaması sağlanır.Sonra altı kısılarak parlak bir şurup oluşuncaya kadar pişirilir.Bir kenarda soğumaya bırakılır.
Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlarız.Yufka yapraklarının her katına eritilmiş tereyağını bir fırça yardımıyla iyice süreriz.Orasına iri dövülmüş ceviz koyarak rulo haline getirerek (gevşek bir rulo olacak) fırın tepsisine ortasından başlayarak yuvarlak oluşturacak şekilde yerleştiririz.(spiral şekilde).Kalan erimiş tereyağını üzerine dökeriz ve hafifçe kızarana kadar yaklaşık 15-20 dk. kadar pişiririz.
Soğuk şurubu sıcak hamura dökerek iyice çekmesini sağlarız.Dövülmüş fındık-fıstıkla süsleyerek soğuk olarak servis yapınız.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Hulya, Kibris yemeklerine devam ettigin icin cok tesekkurler. Katmer-Gatmer'i hep duydum ama hic gormemistim. Turkiye'nin guneyinde de cok yapiyorlar galiba. Ne guzel kizartmissin ustunu, pespembe. Hamurunu kendin actigin oluyor mu?

Sevgiler, Saygilar,
Mine

Safran dedi ki...

Pratik ama hoş bir tarif bu, mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık Hülya, sevgiler...:)

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık hülya ablacımm harika görünüyor www.blogcu.com/dileks

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel gözüküyor www.blogcu.com/dileks

akçahan dedi ki...

Hülya Hanım çok güzel, biz bunun görüntü olarak ve isim olarak aynısını tuzlu olarak yapıyoruz. Şeftali kebabını tatmak isterdim.

Damak Tadı dedi ki...

Selam hülyacım,
çok güzel olmuş katmerin harika gözüküyor,ellerine sağlık canım.Yufkadan olduğunu ilk kez şimdi senden öğrendim.(ne de olsa bir eğitimcisin) hafta sonu ilk fırsatta denenecekler arasına girdi bile.Böyle herşeyi deneyip birde tadına bakar olursam yakın da 150 kilo olurum sanırım.Tadına bakmamayı bir öğrenebilsem.Arkadaşlar içinizde bilen varsa lütfen bana yazın.)))
Teşekkürler canım,her günün güzel geçsin..sevgiler.

www.damak-tad.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Ay super gorunuyor