Pazartesi, Mayıs 02, 2016

KIBRIS PIDESI (PITA BREAD)



Kıbrıs'ta bizim pide adını verdiğimiz zarf şeklinde bir ekmeğimiz vardır.Bu pidenin içine aklımıza gelebilecek her türlü yiyecek malzemesini doldurup sonra da afiyetle yiyoruz.Mesela güzel bir domatesli ve turşulu hellimli sandiviç veya şiş kebap ve maydanoz salatasını bu pidenin içine doldurup aynı anda tüketebiliyoruz.Pidenin özelliği zarf gibi açılması yani içini doldurma imkanınız var.Benimkiler görünüm olarak biraz bazlamayı andırmışlar ama yine de ortası açılıyordu.Uzun zamandır yapmamıştım.Daha sık yaparsam sanırım daha güzel şekilli pideler elde edebileceğim.Bu kadar anlattığım bu pideyi sizde denemek isterseniz tarifimi adım adım uygulamanız yeterli.

PİDE:

MALZEMELER:
Ana Malzemeler:

  • 25 ml zeytinyağı
  • 1 1/2 çay kaşığı tuz
  • 200 gr beyaz un
Ön hazırlık:
  • 2 1/4 çay kaşığı ekmek mayası (10gr.kuru maya veya 20 gr yaş maya)
  • 250 ml ılık su
  • 160 gr beyaz un
YAPILIŞI:

  1. İlk olarak bir kaba mayanızı koyun. Üzerine ılık suyu dökün. Yavaş yavaş un ilave edin.
  2. İyice karıştırın ve 20 dakika kadar bekletin. 
  3. Baloncukların oluşmaya başladığını görünce mayanın aktif hale geldiğini anlayabilirsiniz.
  4. Hamuru ekmek makinesine transfer edin ve tuz ve yağını ekleyin. Ekmek makinesinin mikserini çalıştırın ve geriye kalan unu azar azar ekleyin,ta ki ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar. 
  5. Hamuru makineden alarak elinizle yuvarlak hale getirip başka bir kaba koyup üzerine biraz zeytinyağı sürün ve iki katı haline gelinceye kadar bekleyin. 
  6. Hamuru kaptan alarak iyice unlanmış bir yüzeye koyup içindeki hava kabarcıkları çıkana kadar yoğurun.
  7. Sonra sekiz eşit parçaya bölün.
  8. Bu sekiz parçayı eliniz yardımıyla yuvarlak toplar haline getirin ve strech filmle örtüp 30 dakika daha bekletin.
  9. Bu bekleme sırasında toplar biraz kabaracaktır, bunları merdaneyle üzerinden geçerek çapı altı inç olacak şekilde yassı hale getirin .
  10. Pişirmeden yağladığınız teflon tavada birer birer pişirin. 
  11. Yanmaması için iki tarafını çevire çevire pişirmeniz gerekebilir, bu arada pidemiz balon gibi şişecek içi hava dolacaktır.Bu da pidelerimizin zarf gibi içlerinin boş olduğunun göstergesi yani bizim zaten istediğimiz birşeydir fakat tavadan aldığımız zaman şekli tekrar eski haline dönecek fakat yine de arasındaki o zarf şeklindeki kısım bozulmayacaktır.
  12. Afiyetle hemen yiyebilirsiniz :)

Not:1.Ekmek makineniz yoksa elinizle de yoğurabilirsiniz fakat çok iyi yoğurmaya dikkat edin.
2.Tavada tek tek pişirmek yerine fırın tepsisinde hepsini bir seferde pişirmeniz de mümkün.